top of page

Fuck Ups

Tijdens mijn 18-jarige carrière als ondernemer heb ik veel geleerd: doen, vallen, ervaren, succes behalen, misschieten, vol in de roos schieten, je neus stoten, teleurgesteld worden en dan vooral weer opstaan en doorgaan.


Mijn vader zei tegen mij: ‘Het ondernemerschap is een eenzaam vak.’ Dat klopt natuurlijk. De grote beslissingen en veranderingen moet jij als ondernemer maken en dragen. Om dat te compenseren heb ik mij aangesloten bij netwerken zoals OnderNamen, waar ik met plezier lid van ben en waar je stukje bij beetje iedereen beter leert kennen. Ook ben ik lang lid geweest van een vrouwelijk netwerk. Heel anders dan andere netwerken, maar geweldig leuk in die tijd en ik heb er veel leuke relaties aan overgehouden.


Daarnaast heb ik al jaren een hele inspirerende leesclub. Eens in de zoveel weken lezen wij, een aantal ondernemers uit verschillende disciplines, een managementboek dat we tijdens een avond bespreken met een geweldige coach. De coach zorgt dat we ook echt de diepte in gaan en zet ons ondernemers aan het denken en werken. Zo leerzaam: iedereen leest hetzelfde boek anders en haalt er andere dingen uit. Fantastische avonden.

‘Het ondernemerschap is een eenzaam vak'

Terug naar de netwerkavonden. Het blijft (zeker bij de grote bijeenkomsten) een uitdaging om nieuwe ondernemers te leren kennen en een keer een ander gesprek te voeren dan hoe het gaat en dat de markt zo lekker aantrekt. Maar kent u FuckUp Nights? Dat is zeker eens wat anders.

FuckUp Nights is een wereldwijd evenement waarbij tegelijkertijd in 200 steden, van Tokio tot New York en nu ook in Utrecht, bad practices in het zonnetje worden gezet. Tijdens de FuckUp Night vertellen sprekers in 7 minuten over hun verkeerde beslissingen, nare tegenslagen en fatale inschattingsfouten binnen hun (voormalige) projecten. Kortom: how they fucked up.


Het doel van FuckUp Nights is om openheid te geven over het maken van fouten. Iedereen maakt ze, alleen je hoort er zo weinig over, in deze tijd waarin we gewend zijn om vooral onze successen te delen. En dat terwijl je er zoveel van kunt leren.


Misschien zit daar voor ons als leden maar ook voor OnderNamen een uitdaging? FuckUp Nights OnderNamen: een netwerkavond vol flops, fiasco’s en faillissementen, waarbij we onder het genot van een biertje stoppen met ons hiervoor te schamen. Ik ga namelijk graag efficiënt met mijn tijd om, daarom leer ik graag van de fouten van anderen. Wie ook?

 

Deze column is verschenen in de herfst editie 2018 van Ondernamen Lopikerwaard, hét ondernemersplatform voor de regio.

Jeichien Plantema, eigenaar van Perfect Events. Geniet van mooie concepten en blije klanten. Werkt graag samen met creatieve partners die anders kunnen denken. Partner van de liefste, Michiel, en trotse moeder van twee prachtige mannetjes, Simon van acht en Floris van vijf jaar. Houdt van koken, lezen, reizen en onderzoeken. 0306364729 | jeichien@perfectevents.nl

12 weergaven

Comments


bottom of page