top of page

IN MEMORIAM - BERT BRUIL

Samen met Bert Bruil ben ik 20 jaar geleden gestart met de dierenclinics. Wat heb ik veel van hem geleerd en heeft hij mij soms bij het handje genomen en mij geleerd over de branche. Samen met Bert Bruil ben ik 20 jaar geleden gestart met de dierenclinics. Ik mis hem en zal hem nooit vergeten.


Een dierenclinic roofvogels of een middag valkenieren? Bert Bruil kan het als geen ander. Een middag vol leermomenten, als blijkt dat je een vogel iets kunt laten doen wat hij eigenlijk al wel kon, maar niet deed. Een van de favoriete evenementen van Perfect Events!


“Met een vogel op de vuist leren over management zonder stress.” - Meester-Valkenier Bert Bruil

“Eigenlijk heb ik het grootste deel van mijn leven in de hotel-business rondgedard, met daarnaast als hobby altijd iets met beestjes: vogels, honden, reptielen. Mijn Russische grootvader nam me mee op jacht en in de restaurant-business had ik natuurlijk ook vaak met wild te maken. Dat schieten vond ik niet zo interessant, maar het struinen door de natuur – de Maasvlakte, het duinengebied van Voorne – dat boeide me mateloos. Op een dag keek ik in de boekenkast bij een vriend en zag daar het boek ‘Zoals de valk haar bellen’ een dagboek over valkerij van Philip Glasier. Dat leek me nu wel wat, dus ik ben verder gaan rechercheren. In Nederland was er een klein gezelschap met de valkerij bezig, met de bijbehorende arrogantie van het establishment. Ik voelde me daar niet huis en wilde liever voor mezelf wat gaan doen, als hobby. Via via kwam ik in Duitsland bij een wildpark terecht. De directeur, Dominik Kollinger, nodigde mij uit om langs te komen en is toen – zoals dat heet – mijn ‘valkenvader’ geworden. Ik heb mijn eerste vogel van hem gekregen. Een havik waar ik succesvol mee gejaagd heb.


VAN AMERSFOORT NAAR OMMEN

Op mijn 55ste stapte ik uit de hotel-business en ik dacht: “Nu kan ik van mijn hobby mijn vak maken!” Marketingmensen zeggen dat je dat nooit moet doen, maar ik heb toch die sprong gewaagd. De kinderen waren het huis uit dus we hebben in Amersfoort al ons spul verkocht om te verhuizen naar een grote boerderij in Ommen, aan de Overijsselse Vecht. Daar wilde ik workshops in de valkerij gaan organiseren. In eerste instantie voor de particuliere markt, maar dat liep voor geen meter. Dus overgestapt naar managementtrainingen, mensen helpen stress af te bouwen. Niet als een soort goeroe, daar hou ik helemaal niet van. Gewoon werken met vogels en nadenken over gedrag. “NU KAN IK VAN MIJN HOBBY MIJN VAK MAKEN!” “VALKERIJ IS GEEN KUNSTJE, GEEN WETENSCHAP, MAAR SLIM GEBRUIK MAKEN VAN DE NATUURLIJKE EIGENSCHAPPEN VAN DE ROOFVOGEL”


VOOR HET EERST EEN VOGEL OP DE VUIST

Een workshop voor managers begint met uitleggen wat valkerij is: jagen met roofvogels. Niet meer en niet minder. We gebruiken al duizenden jaren wilde dieren ten faveure van de mensheid. Olifanten, cheeta’s, visotters, aalscholvers, honden en natuurlijk roofvogels. Valkerij is geen kunstje, geen wetenschap, maar slim gebruik maken van de natuurlijke eigenschappen van de roofvogel. Het enige wat wij de vogel leren is dat de mens geen bedreiging is. We moeten de stress in de vogel afbouwen. Dat doen we met voedsel, met beloning. Een vogel kun je niet straffen, want die vliegt gewoon weg. Geduld en voedsel, dat is de basis. Als ik mijn verhaal verteld heb, gaan we het veld in en laat ik de mensen zelf met vogels vliegen. De meesten hebben nog nooit een vogel op de vuist gehad. Dan zie je hoe makkelijk het eigenlijk is om de vogel te laten doen wat jij wilt. Alles wat hij kan, zit namelijk al in die vogel sinds het ei.


TEAMWORK BIJ EEN DIERENCLINIC ROOFVOGELS

Dat soort lessen blijven hangen bij mensen. Heel interessant is ook praten over samenwerking. Als valkenier werk je altijd met een hond. Zo’n beest heeft jachtinstinct, maar ik moet hem leren dat wat hij vandaag mag, hij morgen moet laten. Als je jaagt met het geweer, moet de hond de prooi zoeken en apporteren. Jaag je onder de vogel, dan slaat de vogel de prooi en mag de hond niet apporteren. Anders bestaat de kans dat hij de vogel pakt. Nog ingewikkelder wordt het als je ook met een fretje werkt. Dan heb je het echt over teamwerk: met een havik, een fret en een hond. Mijn hond vertelt me dat er levend wild in een hol onder de grond zit. Dan pak ik de fret uit mijn tasje, die ruikt het konijn en gaat eropaf. Het konijn ontvlucht zijn hol en sprint er in een noodvaart vandoor. De havik gaat erachteraan en probeert het konijn te slaan. De hond mag dan niks meer doen. Dus vier wezens werken samen. Mens, vogel, hond en fretje. Normaal zou de havik ook het fretje slaan, want die pakt alles wat beweegt. Maar hij heeft geleerd dat het fretje er is om hem aan eten te helpen, dus concentreert hij zich op het konijn. En de hond heb ik verteld dat hij de havik én het fretje met rust moet laten.


“DAN HEB JE HET ECHT OVER TEAMWORK: MET EEN HAVIK, EEN FRET EN EEN HOND” “DE MENSEN KWAMEN BIJ ONS DOOR DE VOORDEUR BINNEN EN WIJ ZEIDEN: HET IS VANDAAG JULLIE HUIS, JE DOET MAAR WAAR JE ZIN IN HEBT”

SAMENWERKEN MET VERSCHILLENDE TALENTEN

De link met het bedrijfsleven is snel gelegd, natuurlijk. Tegengestelde polen kunnen heel goed samenwerken. Je probeert als manager altijd mensen bij elkaar te zoeken die goede collega’s zijn. Ze hoeven geen vrienden te worden, maar optimaal gebruik maken van elkaars kennis en kunde. Als je dat kunt uitbuiten, doe je het goed.


VALKENIEREN MET BERT BRUIL

In de eerste tien jaar deden we heel veel workshops voor de bancaire sector, waarbij de bank haar klanten uitnodigde. Zeg maar in het circuit van Koken met Cas Spijkers, Schilderen met Ans Markus, Valkenieren met Bert Bruil. Het bijzondere was, dat de mensen bij ons echt thuis kwamen. Een halve dag of een hele dag workshop, met diner en lunch. Er waren geen regels. De mensen kwamen bij ons door de voordeur binnen en wij zeiden: het is vandaag jullie huis, je doet maar waar je zin in hebt. Ik bediende de gasten, de bar was open en na het eten kon iedereen rond de open haard uitbuiken. All-in. Ik maakte een deal en de offerte was de rekening.LIEFDE OP HET EERSTE GEZICHT

Een mooie tijd, maar op een gegeven moment vond mijn vrouw het wel genoeg. Rond die tijd leerde ik Jeichien kennen, die toen net voor zichzelf begon. Je mag wel zeggen dat het tussen ons zakelijk gezien liefde op het eerste gezicht was. Wij zijn aan elkaar geklonken. Ik heb groot respect voor hoe zij de zaken aanpakt, en zij vertrouwt ook op mijn visie en advies. Natuurlijk is ze van een andere generatie, met een ander denkpatroon, maar er is in alle tijd dat we business doen nooit één misverstand geweest. Ook niet met de mensen met wie zij weer samenwerkt, want die selecteert ze heel zorgvuldig.


“VOOR MIJ IS SAMENWERKEN MET JEICHIEN BIJZONDER PRETTIG OMDAT IK VOORAF PRECIES HET VERHAAL VAN DE KLANT TE HOREN KRIJG"

Dat is haar kracht. Ze gaat nooit over één nacht ijs, zoekt alles precies uit en weet perfect uit te leggen hoe bedrijfsdisciplines in elkaar zitten, ook naar haar opdrachtgevers toe. Een sluitend verhaal. Voor mij is samenwerken met Jeichien bijzonder prettig omdat ik vooraf precies het verhaal van de klant te horen krijg, en wat er van mij verwacht wordt. Natuurlijk vertel ik geen fakeverhalen. Ik zeg het zoals het is. Maar ik kan wel mijn presentatie aanpassen zodat die aansluit bij de doelstellingen van de klant.

221 weergaven

Comentários


bottom of page